Poëzie

Als dichter bewandelt Ruud Linssen een smal tussenpad. Een romanticus, zonder de zoete zinnen van het sentiment. Een tegenstander van de zinloosheid, zonder een handeltje in goedkope woorden te drijven. Geluk is een belangrijke emotie.

Vorm

De gedichten staan in een heldere taal, maar niet in de eenduidigheid van de light verse. Herlezen is een aanbeveling. Erik Jan Harmens, dichter en jurylid van de poetry slam Festina Lente in de gelijknamige gelegenheid in Amsterdam begin dit jaar: ‘Zijn gedichten zijn vormvast. Het is een corridor van taal, geen woord teveel. Dat is een bijzondere gewaarwording in deze tijd van de vrije poëzie.’

Inhoud

Zoals het een romanticus betaamt, zijn de liefde en de dood de belangrijkste thema’s in de poezie. Maar vraag niet naar de inhoud van een gedicht. Ruud Linssen: ‘Datgene wat er staat, is de betekenis. Het kan op geen enkele andere manier gezegd worden. Onder de bodem van het gedicht zul je niets meer vinden.’

Performance

Als dichter staat Ruud Linssen met regelmaat op het podium. Een belangrijk optreden dit jaar is de Open Stanza in Amsterdam (Sugar Factory) geweest. Daar trad hij voor het eerst op met de gitarist Marcel Jansen en de pianist Bego. Het is een aanhoudende wens om zijn gedichten te laten samengaan in een collectieve expressie.

Eerder dit jaar deed hij hetzelfde tijdens een poetry slam in Nijmegen, toen met Tobias Beuving als vormgever van geluid en Bas de Haan als exponent van diens eigen stroming: de ‘verbale freejazz.’

Als eenling bereiktefoto Ruud hij begin dit jaar de finale van de maandelijkse poetry slam Festina Lente, samen met Tom Zinger en Karlijn Groet. Hij was die avond de favoriet van juryvoorzitter Simon Vinkenoog, maar het bleek niet genoeg voor de trofee.

Verder nam hij onder meer deel aan de poetry slam in Nighttown in Rotterdam, waar hij in de eerste ronde met een beleefd applausje werd afgevoerd. Terecht, zegt hij achteraf, al was het maar omdat een publiek altijd gelijk heeft.

Publicaties

  • Maas. Een gedicht in het boek bij de gelijknamige culturele manifestatie, van het Limburgs Museum en het Stedelijk Museum in Roermond. (met de dichters Wiel Kusters en Rouke van der Hoek verzorgde hij een poetische wandeling langs de rivier).
  • Maasslib. Vier gedichten in een bundel van Limburgse dichters. Een uitgave van het literair station Venlo.
  • Zes gedichten in cultuur-historisch jaarboek Buun.
  • De teksten in een kunstmap ‘Nacht’ met foto´s van Ralph Janowski. Een uitgave van het IAC Baarlo en Bureau Van Gerven. Bij een eendagstentoonstelling in museum Van Bommel Van Dam in Venlo.
  • Een kinderverhaal in de bundel Geuzen en Galgenaas, van uitgeverij Pyramide, onder redactie van Ton van Reen.

Actualiteit

Ruud Linssen heeft een boek geschreven over het vrijwillige lijden, dat in het Engels verschijnt en over boekhandels in Europa wordt verspreid. Extra bijzonder element is dat het waarschijnlijk in zijn bloed wordt gedrukt. De ‘inkt’ is inmiddels afgetapt. Deskundigen bekijken hoe het het beste verwerkt kan worden op papier.
De muzikant Phinx uit Utrecht heeft een schitterende vertaling gemaakt van het gedicht ‘De jaren’, te beluisteren op deze site. Het is een live-optreden van Phinx en zijn muzikanten tijdens de poeziefinale van de Zinderzlam vorig jaar. Phinx behoort volgens Linssen tot de grote muzikale talenten van dit moment in Nederland. Wie meer wil weten, zie deze link: http://www.phinx.nl/
Linssen heeft volgens eigen zeggen een van zijn mooiste optredens tot nu toe beleefd in theater de Maaspoort in Venlo, op 23 september, samen met zijn vaste muzikanten, gitarist Marcel Jansen, keyboardspeler Bego, soundscapespecialist Tobias Beuving en saxofoniste Janou. Muziek en poezie gingen daar op het podium samen met de verf van een team van drie bodypainters (Verstappen) en de beweging van twee modellen die speciaal voor dit optreden waren geselecteerd. Linssen meent dat hij nu zijn vorm heeft gevonden en is vast van plan om vaker te gaan samenwerken met Bert Verstappen en zijn team. Het optreden speelde zich overigens af tegen de achtergrond van de Samenwereld; het cultuurfeest van de Politie Limburg Noord. Productiemaatschappij Bart Holscher heeft de repetities en het optreden opgenomen voor een televisiedocumentaire, met daarin nog twee culturele groepen die dezelfde dag op de planken hebben gestaan. De documentaire zal nog dit jaar worden uitgezonden op de provinciale zender L1. Persbericht

Voor het eerst heeft de dichter zijn werk in het Engels voordragen. Dat gebeurde op 1 december in Duitsland: ZAP, Dinstühlerstrasse 80, Hückelhoven. Het motto van het evenement was ‘Nacht der Besinnung’. Het ging om een tentoonstelling waarbij kruisen centraal staan. Peter Kühnel bracht daarbij enkele muzikale composities. Tussendoor speelde Ruud Linssen op deze avond met zijn band Mellsch, gitarist Marcel Jansen en keyboardspeler Bego. De frontman van Mellsch heeft aan Daan Doesborgh, een van de grote nieuwe poëtische talenten uit Limburg, gevraagd om zijn werk te vertalen. Doesborgh schrijft regelmatig in het Engels. http://daand.blogspot.com/# Hieronder Doesborghs vertaling van het gedicht Details.

Details

You should know
what my hand knows
of the secrets
on the plain of your skin
trifles to the eye
nothing of observation
and yet so much that
I myself hardly understand
what your sweat means
if touch knows it
that soft speaks nowhere
in such slow sentences
as in the defile of
what your body wants
don’t forget that
my fingers never
caused you sorrow
that the tips wanted you
still turn you around
what a heart can’t comply.

Persbericht

Expositie rond bruiloft in Roermond

De Roermondse galerie Pittstowe heeft vanaf zaterdag 26 augustus een week lang een bijzondere expositie rond het thema bruiloft/liefde. De aanleiding hiervoor is de bruiloft van de dichter Ruud Linssen en beeldend kunstenares Roos Scholten. Zij trouwen een dag eerder.

Linssen, geboren in Roermond, en Scholten, geboren in Venlo, hebben uit hun eigen kring een selectie van mensen gevraagd om te exposeren in de Pittstowe in de Neerstraat in Roermond (bij het Roercenter). Veertien: dichters, kunstenaars, een fotograaf en een galeriehouder. De deelnemers geven hun visie op het thema dat aansluit bij deze gelegenheid. Alle gedichten zijn afgedrukt op twee meter lange banieren. Veel deelnemers hebben speciaal voor deze gelegenheid werk gemaakt.

De deelnemers, in alfabetische volgorde (genoemde plaatsnaam is de woonplaats).

Dichter Emma Crebolder, Maastricht. Een van de belangrijkste dichters van Zuid-Nederland; sinds de jaren zeventig heeft zij twaalf bundels gepubliceerd bij verschillende uitgevers. Haar laatst verschenen bundel ‘Toegift’ gaat over kleinkinderen. Zij heeft speciaal voor deze expositie een gedicht gemaakt. Meer info: www.emmacrebolder.com

Kunstenaar Eva Crebolder, Parijs. Werkt veel in keramiek. Als kunstenaar en kijker meer geïnteresseerd in de elektriciteitsbedrading dan in het gebouw. Heeft met grote regelmaat exposities, vaak in Amsterdam.

Fotograaf Franco Gori, Roermond. Dertig jaar in het vak; behoort tot de beste fotografen van Dagblad de Limburger. Zijn beelden vallen op door hun menselijkheid, eenvoud en kleurgebruik. Maar het belangrijkste over zijn werk is niet uit te leggen: een geheim bijna, zoals in de foto van het halfblinde doofstomme meisje afgelopen week in de krant. Gori exposeert nu voor het eerst.

Kunstenaar Fiona Jacovich, Nijmegen. Afkomstig uit Australië, van Joegoslavische afkomst. Heeft lang een zwervend bestaan over de wereld geleid. Laatbloeier, heeft aan kleine exposities deelgenomen. Haar bijdrage aan deze expositie, het schilderij ‘Playful lovers’, is speciaal voor deze expositie gemaakt.

Kunstenaar Erica Krantz, Nijmegen. Heeft diverse artistieke opleidingen gevolgd. Doet soms lange tijd niets aan kunst, tot het zich plotseling weer aandient. Voor deze expositie heeft zij het bruidsboeket ontworpen, waarmee ze terug is bij haar passie voor bloemen. Ze kreeg deze toen ze twee jaar was; na een bezoek met haar vader aan een Zwitsers dal, wat er uitzag als de Hof van Eden.

Dichter Ruud Linssen, Nijmegen. Werkt als dichter aan diverse projecten, zoals een optreden met muzikanten, een bodypainter, modellen, een actrice, een filmer.

Kunstenaar Pascalle Mansvelders, Venlo. Werkt negen jaar aan een artistiek project over engelen; dat tot op heden nauwelijks in de openbaarheid is gekomen. Sterk figuratief schilderwerk. De vaardigheden van schilderen, zoals die van portretkunst, is wezenlijk voor haar. Voor deze expositie heeft ze een negendelig werk geselecteerd uit het engelenproject.

Dichter Irmgard van de Pol, Roermond. Laatbloeier aan het front. Zij heeft het laatste jaar diverse malen opgetreden in de regio. Gedichten van haar zijn te vinden op www.nederlands.nl . Ze is een poëtische belofte. Belangrijk thema: liefde. Haar gedicht is speciaal voor deze expositie gemaakt.

Kunstenaar Richard Scholten, Venray. Sinds enkele jaren actief. Zijn werk, meubels – meestal in hout, kenmerkt zich door een sterke organische uitstraling. Authentiek ook. Voor deze expositie brengt hij een tafel in, waaraan hij een half jaar heeft gewerkt. De poten benaderen een bijna erotische spanning.

Kunstenaar Roos Scholten, Nijmegen. Beeldhouwster sinds vijf jaar. Houdt niet van geklets over kunst. Een beeld moet volgens haar over de verhouding in lijnen en vlakken gaan; over de schoonheid of de spanning daarvan. Uitzondering: de twee beelden die ze voor deze expositie heeft gemaakt; ze vertellen over haar bruiloft.

Dichter Ed Smet, Maastricht. Zijn debuut verscheen vorig jaar bij stichting Meer van dat moois: ‘Pessoa loopt door de straten van New York’. Deze gedichtenbundel, door hem zelf vorm gegeven, werd vorig jaar uitgeroepen tot de best verzorgde boeken van 2005. Smet, designer van beroep, heeft naast zijn poëtische bijdrage ook de totale vormgeving van de expositie gedaan.

Kunstenaar Ralph Souren, Roermond. Eerste man achter het initiatief van de Pittstowe in Roermond ; een kunstenaarscollectief. Sourens beeldend werk is vaak een gecompliceerde reproductie van onderdelen, die hij continu verzamelt. Voor deze expositie heeft hij de keuken in het historische pand van de Pittstowe verbouwd, als een verwijzing naar een centrale plek van een liefdesleven. Meer info: www.pittstowe.com

Bert Wansink, Maastricht. Voormalig kunstenaar; nu een vooraanstaand galeriehouder in Nederland, met vestigingen in Maastricht en Roermond. Houdt van de poëzie in de verf op het doek. Hij brengt voor deze expositie een werk van Roger Raveel uit zijn stock. Meer info: www.galeriewansink.nl

André Wiehager, Venlo. Schilderijen van hem zijn in bezit van onder meer museum Van Bommel van Dam en maken deel uit van de kunstcollectie van Océ van der Grinten. Hij isoleert beelden uit de reclamewereld en verheft ze tot schilderijen waarin zelfs de kleinste details meetellen. De uitputtende concentratie tijdens het maken blijft aanwezig in het schilderij.
De oude werkgever van Linssen, het communicatiebureau Derix & Hamerslag, brengt traditioneel aan het eind van elk jaar een eigen boek uit. Dit jaar is dat een bundel gedichten van medewerkers en oudmedewerkers, waarvoor ook Linssen zes gedichten heeft geselecteerd. De bundel is op 23 december in Sittard gepresenteerd. www.derixhamerslag.nl
Nieuwsbericht bij Bron Venlo Kiosk over WM Recordings, het label waar Mellsch, het collectief van Linssen, een album heeft uitgebracht.

HEERLEN – Onlangs is bij het Heerlense netlabel WM Recordings “Mystic Moods” verschenen, een compilatie waarbij drie Venlonaren actief zijn betrokken: Ton Rückert (concept en samenstelling), Martijn Alsters (mastering) en Trudy van Soest (artwork).

Mystic Moods, een luchthartige en vrijmoedige muzikale uiteenzetting met het hogere of wat daarvoor door moet gaan, bestaat uit een twintigtal originele tracks gecomponeerd en uitgevoerd door een keur van artiesten uit Israel, Rusland, de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland.

Bijeengebracht door Ton Rückert, gemastered door Martijn Alsters en van artwork voorzien door Trudy van Soest verschenen de “Mystic Moods”, na Numerology deel twee van wat een reeks van drie wordt, als drieënzestigste gratis album bij WM Recordings, een van de toonaangevende netlabels van het moment.

En hoewel WM Recordings waarlijk grensoverschrijdend is, heeft het tevens oog voor de regio, zo kan men er vrijelijk het album Mellsch van de gelijknamige band van dichter Ruud Linssen downloaden, en ook Maetje, En toch wakker en Schijnheiligen van D’r Sjaak.

Download “Mystic Moods” hier: WM063: Various Artists – Mystic Moods

Begin februari is onder de vlag van Mellsch een album bij het internet platenlabel WMRecordings (wmrecordings.com) verschenen. De naam Mellsch staat voor een dynamische mengeling van poëzie en muziek.
Het is een initiatief van de dichter Linssen (Nijmegen), de gitarist Marcel Jansen (Waldfeucht -D), soundscapespecialist Tobias Beuving (Amsterdam) en keyboarder Bego (Swalmen).
De opnames zijn gemaakt in het weekeinde van 15 en 16 september; aan de mix wordt op dit moment de laatste hand gelegd. De recensie-site sothzine.atspace.com spreekt van ‘a beautiful minimal ambient release.’ Het album kan gratis gedownload worden op www.wmrecordings.com
Hij was in juli te zien en te horen tijdens de grote Belgische manifesatie Kunststop. Hij treedt op met zijn volledige band: keyboardspeler Bego (Swalmen), gitarist Marcel Jansen (Waldfeucht-D), soundscapespecialist Tobias Beuving (Amsterdam). http:// www.kunststop.be/#
De dichter stond op 18 mei in Nijmegen op het podium tijdens cafestival, in café Trianon.
Linssen trad 13 april op in Utrecht, tijdens het Poëziecircus in café De Leugen.www.poeziecircus.nl
Op 26 maart trad hij op in zijn geboortestad Roermond, in Zaal Acht aan de Zwartbroekstraat. In het kader van de poëzie-middag die de Roermondse stadsdichter Hans Bergen hier maandelijks organiseert.
Linssen heeft een korte inleiding geschreven op het poëzie-debuut van Ed Smet: Pessoa loopt door de straten van New York. Op woensdag 30 november, de zeventigste sterfdag van de Portugese schrijver, is de dichtbundel in de toneelacademie van Maastricht gepresenteerd.klik hier om het pdf bestand te openen
Linssen trad op tijdens de International Poetry Nights, een vierdaagse poëziemanifestatie in Maastricht. Zijn introductie ging over de plaats van handeling: het theater Derlon, waarover hij een dag eerder met Jo Coenen in Amsterdam had gesproken. Coenen heeft indertijd het gebouw behoed voor de ondergang. Het interview met Coenen verschijnt in het Limburgse cultuur-historisch jaarboek Buun.
Linssen stond in de finale van de Zinderzlam, nadat hij in januari deze poetry slam van Utrecht heeft gewonnen. Juryvoorzitter Gina van de Berg sprak toen van ‘soms werkelijk overdonderenden metaforen’. In mei moest hij het echter het afleggen. Krijn Peter Hesselink was de winnaar van de Zinderzlam. De vaste muzikant/zanger Phinx van de Zinderzlam heeft het gedicht ‘De jaren’ met muziek aangekleed en liet het voor het eerst horen tijdens een literaire brunch in Utrecht, in het kader van de boekenweek. Het liedje De jaren is over ongeveer een maand op deze site te beluisteren. Mogelijk zelfs met het bijbehorende optreden van Phinx tijdens de finale. http://www.phinx.nl Tijdens de slam in januari werd Linssen de prijs toegekend voor het beste actuele gedicht dat op deze site staat en ook gepubliceerd wordt op de site van de Zinderslam. Het is geschreven naar aanleiding van een plan van Rita Verdonk: Nederlands als een gebod van de straat. http://www.poeziecircus.nl/zinderzlam.html